Można ratować się przed przeziębieniami spowodowanymi paskudą na rózne sposoby, dziś o syropie z czarnego bzu....
Czarny bez jest gatunkiem leczniczym. Kwiaty bzu zawierają olejki eteryczne oraz związki wapnia, sodu, potasu i żelaza .Krzew ten ma szerokie zastosowanie w medycynie domowej. Jego owoce są czarne, a kwiaty białe lub kremowe, stąd bywa czasem nazywany bzem białym. Roślina – tak popularna w Polsce – występuje nie tylko w Europie, lecz także w Azji Mniejszej i Afryce Północnej.
Wykorzystujemy zarówno owoce, jak i kwiaty bzu. Pamiętajmy jednak że, wszystkie części krzewu zawierają toksyczny składnik – sambunigrynę – która powoduje nudności, słabość i wymioty. Nie można zjadać na surowo. Gotownie powoduje unieszkodliwienie toksyny .Swobodnie więc można zaufać starym przepisom....
Bogaty w witamine B i C Syrop z czarnego bzu stosuje się w celu :
- korzystnie wpływa na układ odpornościowy
- środek lekko napotny przy przeziębieniach po 2 łyżki na szklankę dwa razy dziennie.
- środek witaminizujący
- wzmacniający
- usmierzający migreny
- lekko moczopedny
- do pielęgnacji cery
- do płukania gardła
- wpomaganie przy przeziębieniach i grypie -pić 3 razy dziennie po 1 szklanki odwaru na 1 szklankę wody, dosładzając lub nie
Przepis na syrop z czarnego bzu jest nieskomplikowany:
- 1 kg owoców (tylko czrnych ,mocno dojrzałych) zasypujemy 0,5 kg cukru oraz dodajemy około 1 szklanki wody.
- NAJŁATWIEJ ODŁĄCZYĆ OD SZYPUŁEK OWOCKI WIDELCEM ( JAK NA ZDJĘCIU)
- gotujemy, aż do uzyskania syropu, pilnując by zbyt nie wrzało
- rozlewamy do bteleczek,przecedzając
- z proporcji wychodzi około litra syropu
na zdrowie ;)
a jak zaleję suszone kwiaty, owoce wrzątkiem na herbatkę to już nie truje? :)
OdpowiedzUsuńspokojnie można suszyć ;)nie otrujesz się , chyba że suszysz nie dojrzałe ( maja nawyższe stężenie w stanie normalnym )jak szczeniaczki? ;)
OdpowiedzUsuńdojrzałe, dojrzałe ;)..szczeniaczki już piją za dwóch :)..zaczynają też jeść z miseczki 'papkę' :D
OdpowiedzUsuńa propos..z niegotowanymi płatkami owsianymi też trzeba ostrożnie, odwapniają kości, dopiero po gotowaniu ten składnik zanika :)..pokrzywa też ma składnik trujący, dopiero po smażeniu , zalaniu wrzątkiem niweluje się go..:)
OdpowiedzUsuń